Tost z jajkiem po florencku

Tost z jajkiem po florencku

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wykwintne śniadanie do przygotowania w domu. Jajka z sosem holenderskim to idealne połączenie. Świetnie pasuje do świeżo wyciskanego soku lub kawy.

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy sos holenderski. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy na puszysto, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo gorące rozpuszczone masło. Sos powinien mieć gęstą i puszystą konsystencję.

Krok 2
Do szerokiego rondla wlewamy wodę na wysokość około 4 cm, dodajemy ocet. Wodę zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego. Jajka rozbijamy do małych miseczek oddzielnie. Wodę w garnku wprawiamy w wir i delikatnie wlewamy jajko, gotujemy przez 4 minuty. Z drugim robimy to samo. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 3
Pieczywo opiekamy w tosterze. Na każdą kromkę układamy liść sałaty, dwa plasterki pomidora, dwa plasterki ulubionej szynki. Delikatnie układamy jajko oraz polewamy całość przygotowanym sosem holenderskim. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji.

Składniki

  • - 2 jajka
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 2 kromki pieczywa
  • - 2 liście sałaty
  • - 4 plastry pomidora
  • - 4 plasterki szynki
  • - 2 gałązki natki pietruszki

Sos holenderski

  • - 2 żółtka
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 50 g masła
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ białego pieprzu