Sałatka sprawdzi się idealnie na zimowe dni. Sałatka sprawdzi się jako posiłek obiadowy, lunch w pracy lub przekąska podczas zimowej podróży. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.
Danie: Kolacja, Sałatki,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Ze śmietanką
Krok 1
Na początku należy obrać ziemniaki, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku z zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Czas gotowania zależny jest od wielkości ziemniaków.
Krok 2
W międzyczasie ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i kroimy w dość grubą kostkę. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę.
Krok 3
Po gotowaniu ziemniaków, odcedzamy je i zostawiamy garnek chwilę na gazie w celu odparowania pozostałości wody. Tak przygotowane ziemniaki należy odstawić do ostudzenia na pół godziny. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 4
Wszystkie uprzednio pokrojone składniki należy wymieszać ze sobą w większej misce. Nie przejmuj się, jeżeli kostki ziemniaków w trakcie mieszania zaczną się rozpadać, może to pomóc w połączeniu się składników sałatki.
Krok 5
Do składników dodajemy teraz Śmietankę Łaciatą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu składników odstawiamy sałatkę do lodówki na godzinę. Po tym czasie nasz sycący posiłek jest już gotowy. Przed podaniem sałatkę możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.