Truskawkowy sernik

Truskawkowy sernik

Autor: Śnieżynka

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Truskawki umyć, usunąć szypułki. 2/3 włożyć do garnka, zagotować. Wsypać 1 galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać, dosłodzić do smaku, odłożyć w chłodne miejsce.

Krok 2
2 galaretki rozpuścić w 150 ml wody.

Krok 3
Pozostałe truskawki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji).

Krok 4
Ser biały zmiksować z cukrem waniliowym, połączyć z płynną galaretką i zmiażdżonymi truskawkami, osłodzić do smaku cukrem pudrem.

Krok 5
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami, bok połówkami truskawek. Wylać masę serową, wcisnąć pozostałe truskawki, odłożyć do stężenia.

Krok 6
Na wierzch sernika wyłożyć przygotowany tężejący mus, pozostawić do stężenia, ozdobić według uznania.

Składniki:

  • 40 dag białego sera
  • 1 kg truskawek
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Cukier puder do smaku
  • 1-2 łyżki cukru
  • 18-20 szt okrągłych biszkoptów