Udka pieczone w syropie klonowym

Udka pieczone w syropie klonowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą.

Krok 2
Udka umyj i osusz. Pozostaw skórę i kości. Brukselkę umyj, osusz i pokrój na pół.

Krok 3
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj syrop klonowy, oliwę z oliwek, musztardę dijon, mielony czosnek, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.

Krok 4
Natrzyj udka marynatą, dokładnie pokrywając całe mięso.

Krok 5
Ułóż udka na przygotowanej blasze do pieczenia. Obok udek ułóż brukselkę.

Krok 6
Piecz przez 35-40 minut, aż udka będą dobrze upieczone. Skórka ma być złocista i chrupiąca. W razie potrzeby, użyj termometru do mięsa, aby upewnić się, że wewnętrzna temperatura osiągnęła 75°C.

Krok 7
Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Przed podaniem ozdób natką pietruszki. Smacznego!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka lub królika
  • 400 g brukselki
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu