Danie: Obiad,
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Krok 1
Kapustę brukselkę blanszować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć, ostudzić. Połączyć z brukselką i żółtym serem, przyprawić do smaku, wymieszać ( dużą brukselkę pokroić).
Krok 2
Udko umyć, osuszyć, usunąć kości. Mięso lekko zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Zimny farsz wyłożyć na przygotowane mięso.
Krok 3
Nadzienie zawinąć mięsem ze skórą i zawiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami.
Krok 4
Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody.
Krok 5
Naczynie przykryć, włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 45-50 minut polewając kilka razy powstałym podczas pieczenia sosem.