Waniliowa tarta z owocami

Waniliowa tarta z owocami

Autor: Dominika Łukasik

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Schłodzone masło należy zetrzeć na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastem wylepiamy formę i wstawiamy do lodówki na około 45 minut.

Krok 2
Schłodzone ciasto oprószamy mąką, wykładamy folia i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem, ciasto pieczemy do zarumienienia.

Krok 3
W niewielkim rondelku podgrzewamy 120 ml kremówki wraz z ziarnami wanilii. Rondelek należy zdjąć z palnika, gdy śmietanka zacznie się gotować. Wrzucamy do tego posiekaną drobno lub startą czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia.

Krok 4
Mascarpone łączymy ze śmietanką (250ml) oraz cukrem i miksujemy na gęsty krem. Następnie wlewamy już przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników.

Krok 5
Nasza gotowa masę przekładamy na nasze wystudzone wcześniej ciasto. Na górze układamy borówki i truskawki.

Krok 6
Gotowa tarte wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby nasza msa się zastygła.

Wskazówki

Zawsze używam składników mlekpol, więc nie wiem jak inne marki się sprawdza. Użyłam formy o średnicy 26cm. Tarte trzymalam dłużej niż 4godz ponieważ, masa się lekko rozpływała. Można użyć również innych owoców.

Ciasto

  • 200g mąki pszennej,
  • 120g masła Łaciate,
  • 1 jajko,
  • 20g cukru pudru

Masa Śmietanowa

  • 500g sera mascarpone Mlekpol,
  • 250ml śmietany kremówki Łaciata i dodatkowo 120 ml,
  • 200g białej czekolady,
  • 10g cukru pudru,
  • Ziarna z 2 lasem wanilii,
  • Dodatkowo truskawki i borówki