Danie: Podwieczorek,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Krok 1
Brzoskwinie obrać, podzielić na połówki, usunąć pestki.
Krok 2
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtko, sok z cytryny, cukier z wanilią, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Krok 3
Następnie rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, posypać startymi biszkoptami. Ułożyć połówki brzoskwiń, posypać cukrem z wanilią. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut.
Krok 4
Upieczone ostudzić, wyjąć z foremek.
Krok 5
Zimną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fix ubić na sztywną pianę. Napełnić szprycę cukierniczą, ozdobić zimne babeczki. Ułożyć świeże maliny i płatki migdałowe.