Waniliowe paluszki z makiem

Waniliowe paluszki z makiem

Autor: Śnieżynka

Osób: 14

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiać, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka, kefir i aromat, szybko zagnieść ciasto.

Krok 2
Na desce toczyć wałeczki, kroić na 10 cm paluszki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać makiem.

Krok 3
Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła Łaciate
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ szkl. maku
  • Aromat waniliowy