Danie: Śniadanie, Podwieczorek,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Krok 1
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i 2 łyżkach mleka. Wymieszać z łyżeczką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, dodać mleko, jajko, miód, masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 2
W między czasie przygotować kruszonkę. Mąkę z cukrem, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak, aby powstały okruszki ciasta.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przerobić, rozwałkować, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą z płatków róży, zwinąć w roladę.
Krok 4
Pokroić w 1,5 cm krążki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5
Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.