Zapiekana cukinia caprese

Zapiekana cukinia caprese

Autor: najlepszewkuchni.pl

Cukinia jest wyjątkowo niskokalorycznym warzywem - 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 15 kcal, dlatego jest szczególnie polecana osobom dbającym o sylwetkę. Zapieczona z serem mozzarella i pomidorami stanowić może smaczny obiad lub kolację. Można podawać solo lub na przykład z grzankami czosnkowymi.

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 1-2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180°C.

Krok 2
Cukinię umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć pestki, resztę miąższu nakłuć widelcem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.

Krok 3
Mozzarellę wyjąć z zalewy i odcisnąć na ręczniku papierowym. Pokroić w plastry. Pomidora także pokroić w plastry.

Krok 4
Na podpieczonej cukinii ułożyć naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidora. Posypać solą, pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut, do rozpuszczenia się mozzarelli.

Krok 5
Cukinię wyjąć z piekarnika, skropić oliwą z oliwek i posypać listkami świeżej bazylii.

Składniki:

  • - 1 średnia cukinia,
  • - 125 g mozzarelli,
  • - 1 pomidor,
  • - ½ suszonej bazylii,
  • - ½ suszonego oregano,
  • - ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - listki świeżej bazylii,
  • - oliwa z oliwek