Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Cukinie myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy.

Krok 2
Doprawiamy solą, odstawiamy na sitku na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Krok 3
Starte warzywa przekładamy do większej miski. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Krok 4
Do startych warzywa dodajemy starty czosnek, bułkę tartą, jajka, starty ser, posiekany szczypiorek i oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy.

Krok 5
Powstała masę wykładamy do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut.

Wskazówki

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 50g startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa