Żeberka w sosie kakaowym

Żeberka w sosie kakaowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Żeberka podane w sosie kakaowym to pyszne chrupiące mięsko, któremu odpowiedniego smaku i zapachu dodaje sos kakaowy. Ciekawa propozycja dla każdego. Warto spróbować czegoś nowego.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Żeberka doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2
Naczynie żaroodporne z żeberkami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 30 minut.

Krok 3
Mieszamy ze sobą kakao, mąkę, oregano. Miód rozpuszczamy w wodzie i łączymy z kakao i dodatkami. Tak powstałym sosem polewamy żeberka i pieczemy w piekarniku o temperaturze 170 stopni przez 35 minut, aż do uzyskania miękkości mięsa.

Krok 4
Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z piekarnika. Sos przekładamy do rondelka. Do sosu dodajemy śmietankę Łaciatą , mieszamy aż do zgęstnienia. Żeberka polewamy tak powstałym sosem.

Wskazówki

Można podawać z grillowanymi warzywami.

Składniki:

  • - 1 kg żeberek
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka kakao
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 250 ml ciepłej wody
  • - 2 łyżki miodu
  • - 2 łyżeczki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 gałązka rozmarynu