Żeberka wieprzowe w marynacie pomidorowej

Żeberka wieprzowe w marynacie pomidorowej

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne, lekko pikantne żeberka, marynowane w sosie pomidorowym - danie, które posmakuje praktycznie każdemu. Idealne zarówno w formie przekąski/przystawki, jak i dania głównego.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i odstawiamy.

Krok 2
Żeberka myjemy i obgotowujemy we wrzątku razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 30 minut. Odcedzamy i studzimy.

Krok 3
Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 4
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 20 minut. W czasie pieczenia polewamy marynatą.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu