Złote mleko z imbirem

Złote mleko z imbirem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Złote mleko, inspirowane ajurwedyjską tradycją, to napój o kremowej konsystencji i bogatym, rozgrzewającym smaku. Kluczowym składnikiem jest kurkuma, znana z właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających odporność.

Danie: Napoje,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Wlej mleko do niewielkiego garnka i ustaw na średnim ogniu. Podgrzewaj powoli, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2
Do ciepłego mleka dodaj kurkumę, cynamon, starty imbir i czarny pieprz. Wymieszaj trzepaczką, aby składniki równomiernie się połączyły.

Krok 3
Dodaj łyżeczkę śmietanki i wymieszaj. Ten składnik podkreśli aksamitną strukturę napoju.

Krok 4
Zdejmij napój z ognia. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Przelej złote mleko do kubków. Opcjonalnie posyp gałką muszkatołową lub kardamonem. Smacznego!

Składniki:

  • 400 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru lub szczypta suszonego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Dodatkowo:

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej lub kardamonu