Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

Autor: Autor P2

Zupa cebulowa z grzankami jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Chrupiące grzanki nadają jej niezwykłego wyrazu. Warto wypróbować ten tani i prosty w przygotowaniu przepis. Zupa polecana jest zwłaszcza na jesienno-zimowe dni.

Danie: Zupy,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1 
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Rozgrzewamy olej z masłem na głębokiej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 30 minut, aż cebula się zeszkli na złoto.

Krok 2 
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy mąką, mieszamy i smażymy. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy przez 10 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3 
Chleb kroimy na średniej wielkości kawałki i smażymy na osobnej patelni na złoto na odrobinie tłuszczu.

Krok 4 
Zupę podajemy razem z grzankami z chleba.

Wskazówki

Grzanki można przygotować też w tosterze – bez dodatku tłuszczu.

Składniki

  • - 800 g cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 4 łyżki masła
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 6 kromek chleba na grzanki