Zupa cebulowa z makaronem

Zupa cebulowa z makaronem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa cebulowa z makaronem to lekkie, smaczne i pożywne danie. Rozgrzewa każdego, idealnie nadaje się na obiad i nie tylko. Nie warto rezygnować z dodatku makaronu – on naprawdę bardzo dobrze tu smakuje.

Danie: Zupy,

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Rozpuszczamy masło na patelni i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, aż do uzyskania złocistego koloru.

Krok 2
Następnie podsmażoną cebulę zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liście laurowe, drobno posiekany ząbek czosnku i marchewkę obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości warzyw.

Krok 3
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4
Zupę cebulową podajemy razem z ugotowanym wcześniej osobno makaronem. Dekorujemy natką pietruszki.

Wskazówki

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, czyli na półtwardo, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Składniki:

  • - 600 g cebuli
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 marchewki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki
  • - 200 g makaronu