Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa czosnkowa jest rewelacyjnym daniem. Jest bardzo aromatyczna i jednocześnie rozgrzewająca. Jest ulubionym daniem jesienno-zimowym. Zupa jest prosta w przygotowaniu i niezwykle zdrowa. Polecana na przeziębienia.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku gotujemy bulion warzywny. Następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, cebulę i obrane ząbki czosnku.

Krok 2
Dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.

Krok 3
Do śmietanki Łaciatej dodajemy kilka łyżek zupy, aby ją zahartować, dokładnie mieszamy i dodajemy całość do zupy.

Krok 4 
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjmujemy z niej liście laurowe i ziele angielskie. Całość blendujemy.

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 10 świeżych ząbków czosnku
  • - 5 ziemniaków
  • - 1 cebula
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 ziarna ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka tymianku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu