Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Autor: Śnieżynka

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Umytą cukinię pokroić w kostkę, połączyć z cebulą i podsmażyć.

Krok 2
Ziemniaki obrać, pokroić, zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową, podsmażoną cukinię z cebulą, odrobinę pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej. Gotować do miękkości.

Krok 3
Następnie zmiksować, dodać mascarpone i musztardę, wymieszać. Podgrzać (nie gotować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 kostka rosołowa
  • 8 -10 dag sera mascarpone Mlekpol
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki
  • natka pietruszki