Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulkę oraz czosnek przez ok. 5 min.

Krok 2
Dodaj oczyszczony groszek, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min (do miękkości groszku).

Krok 3
Zmiksuj przy pomocy blendera na puree, dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zupę krem podawaj z grzankami, dodatkowym kleksem śmietanki oraz oliwy. Smacznego!

Składniki:

  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 cebula cukrowa - posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 szklanki zielonego groszku (świeżego)
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • grzanki do podania
  • oliwa do podania
  • sól
  • pieprz