Zupa-krem ziemniaczana

Zupa-krem ziemniaczana

Autor: Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Bulion i rosół wlać do garnka, zagotować.

Krok 2
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wsypać do gorącego bulionu, ugotować do miękkości.

Krok 3
Na patelni rozgrzać smalec, wsypać mąkę, lekko zrumienić. Wymieszać z zimnym mlekiem, połączyć z zupą, zagotować, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Krok 4
Podawać z grzankami.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 szkl. rosołu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Grzanki