Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut.

Krok 2
Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora.Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem.

Krok 3
Zalać gorącym bulionem i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.Dodać pokrojony na kawałki ser i zmiksować zupę na krem, najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Pod koniec miksowania dodać śmietankę.

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego pora
  • 500 g marchewki
  • 250 g ziemniaków
  • 800 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 180 g serka camembert lub brie
  • 80 ml śmietanki 30%