Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut.
Krok 2
Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora.Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem.
Krok 3
Zalać gorącym bulionem i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.Dodać pokrojony na kawałki ser i zmiksować zupę na krem, najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Pod koniec miksowania dodać śmietankę.