Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
W garnku podgrzać oliwę. Cebulkę drobno pokroić. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć przez około 3 minuty.

Krok 2
Dodać bulion i zagotować. Dodać umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować przez 15 minut.

Krok 3
Ogórki zetrzeć na średnich oczkach tarki i dodać do zupy ( nie odciskać soku). Gotować przez kolejne 10 minut. Rozlewać do talerzy, zabielić śmietaną i posypać pietruszką. Podawać z chlebem razowym.

Składniki:

  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 3 ziemniaki
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 150 ml śmietany Łaciata 18 %
  • Oliwa
  • Sól i pieprz
  • 4 łyżki natki pietruszki