Zupa ogórkowa z żeberkami

Zupa ogórkowa z żeberkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa ogórkowa z żeberkami to ciekawy pomysł na połączenie ogórków kiszonych i pysznych żeberek. Bardzo smaczne danie polecane na każdą okazję. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Żeberka dokładnie myjemy, następnie zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 2
Marchewkę kroimy wzdłuż na dwie części. Pietruszkę i seler kroimy na małe kawałki.

Krok 3
Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka i gotujemy, aż odpowiednio zmiękną.

Krok 4
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ogórki kiszone i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną z mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze przez kilka minut całość gotujemy.

Wskazówki

Śmietankę Łaciatą i mąkę mieszamy w kubku z odrobiną gorącej zupy i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Dzięki temu śmietanka się nie zwarzy i unikniemy powstania nieapetycznych grudek.

Składniki:

  • - 600 g żeberek
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 mały seler
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 cebula
  • - 8 ogórków kiszonych
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 łyżki mąki