Zupa ogórkowa z żeberkami to ciekawy pomysł na połączenie ogórków kiszonych i pysznych żeberek. Bardzo smaczne danie polecane na każdą okazję. Warto wypróbować ten przepis.
Danie: Zupy,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler,
Ze śmietanką
Krok 1
Żeberka dokładnie myjemy, następnie zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 2
Marchewkę kroimy wzdłuż na dwie części. Pietruszkę i seler kroimy na małe kawałki.
Krok 3
Wrzucamy pokrojone warzywa do garnka i gotujemy, aż odpowiednio zmiękną.
Krok 4
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ogórki kiszone i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą wymieszaną z mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze przez kilka minut całość gotujemy.
Śmietankę Łaciatą i mąkę mieszamy w kubku z odrobiną gorącej zupy i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Dzięki temu śmietanka się nie zwarzy i unikniemy powstania nieapetycznych grudek.