Zupa ogórkowa z ziołami

Zupa ogórkowa z ziołami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa ogórkowa z ziołami to zdrowe danie, które dzięki świeżym ogórkom i ziołom ma wyśmienity smak. Polecane dla każdego, zwłaszcza na imprezy i okoliczności. Warto wypróbować ten prosty sposób na świetną zupę.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, a następnie szklimy cebulę i ogórki. Dusimy 2 minuty.

Krok 2
Do bulionu drobiowego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ogórki i cebulę z patelni. Gotujemy. Dodajemy przyprawy.

Krok 3
Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy. Gotujemy przez 10 minut. Dekorujemy drobno posiekanym koperkiem.

Składniki:

  • - 3 długie ogórki
  • - 2 cebule
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 pęczek kopru
  • - 1 łyżka tymianku
  • - 1 łyżka kolendry
  • - 3 pokrojone w kostkę ziemniaki