Zupa pieczarkowa z koperkiem

Zupa pieczarkowa z koperkiem

Autor: Śnieżynka

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w pół krążki. Ziemniaki z warzywami włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i gotować. Do pół miękkich warzyw wsypać ryż i pokrojony w pół krążki por. 10 minut przed końcem gotowania dodać posiekane pieczarki, gotować do miękkości. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną, połączyć z zupą i zagotować. Wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku, wymieszać.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Krok 2
Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w półkrążki.

Krok 3
Ziemniaki z warzywami włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i gotować.

Krok 4
Do półmiękkich warzyw wsypać ryż i pokrojony w półkrążki por.

Krok 5
10 minut przed końcem gotowania dodać posiekane pieczarki, gotować do miękkości.

Krok 6
Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną, połączyć z zupą i zagotować. Wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku, wymieszać.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 10 cm pora
  • 20-25 dag pieczarek
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Sól