Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem i makaronem

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem i makaronem

Autor: Ania321

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Pora pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę.

Krok 2
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć, aż staną się szkliste.

Krok 3
Dodać łyżkę masła oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić, aż zmiękną i puszczą sok. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia.

Krok 4
Dodać groszek oraz makaron. Gotować 5 minut.

Krok 5
Dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty.

Krok 6
Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy oraz posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i zdjąć z ognia.

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 1,5 szklanki groszku mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 por (zielona część)
  • 100 g makaronu drobnego
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • ½ łyżeczki soli ziołowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • Sól
  • Pieprz