Zupa pomidorowa na wędzonce

Zupa pomidorowa na wędzonce

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa pomidorowa na wędzonce – smaczna, prosta w przygotowaniu, tania. Polecana na obiad. Polubi ją z pewnością każdy. Warto spróbować wersję na wędzonce.

Danie: Zupy,

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Z wędzonego boczku, marchewki, cebuli i pora przygotowujemy wywar. Gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu. W trakcie gotowania dorzucamy do zupy ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec przecedzamy wywar.

Krok 2
Do czystego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy.

Krok 3
Zupę gotujemy na małym ogniu przez 35 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4
Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy podać z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • - 100 g wędzonego boczku
  • - 2 marchewki
  • - 1 cebula
  • - 1 por
  • - 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • - 3 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki