Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Autor: Autor P2

Pyszna zupa pomidorowa z soczewicą to danie, które zawiera w sobie pożywną soczewicę ukrytą w klasycznej zupie pomidorowej. Zdrowa, smaczna potrawa, która zachwyci nawet zatwardziałego niejadka.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1 
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy posiekaną cebulę i posiekany drobno czosnek i smażymy je do momentu, aż cebula się delikatnie zeszkli.

Krok 2 
Czerwoną soczewicę dodajemy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy pomidory i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.

Wskazówki

Pod koniec gotowania można doprawić zupę wedle własnych preferencji i udekorować świeżymi ziołami.

Składniki

  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 100 g czerwonej soczewicy
  • - 1 mała puszka pomidorów krojonych
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - 2 łyżki oliwy