Zupa z czarnego bzu, mięty i śmietanki

Zupa z czarnego bzu, mięty i śmietanki

Autor: najlepszewkuchni.pl

Idealna na walkę z przeziębieniem! Pyszna zupa z czarnego bzu, która zwiększa odporność. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym pyszna – smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Czarny bez dokładnie myjemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.

Krok 2
Owoce wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, wanilię, połowę listków mięty. Całość zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

Krok 3
Wyjmujemy wanilię, blendujemy i całość zagęszczamy śmietanką Łaciatą 12% zmieszaną z mąką.

Krok 4 
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Zupę podajemy z kleksem śmietanki Łaciatej i listkami mięty.

Składniki:

  • - 1 kg czarnego bzu
  • - ¾ szklanki cukru
  • - ½ laski wanilii
  • - 2 jabłka
  • - garść listków mięty
  • - 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżka mąki
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej).