Idealna na walkę z przeziębieniem! Pyszna zupa z czarnego bzu, która zwiększa odporność. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym pyszna – smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Danie: Zupy,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Ze śmietanką
Krok 1
Czarny bez dokładnie myjemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Krok 2
Owoce wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, wanilię, połowę listków mięty. Całość zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.
Krok 3
Wyjmujemy wanilię, blendujemy i całość zagęszczamy śmietanką Łaciatą 12% zmieszaną z mąką.
Krok 4
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Zupę podajemy z kleksem śmietanki Łaciatej i listkami mięty.