Zupa z pora i mięsa mielonego

Zupa z pora i mięsa mielonego

Autor: najlepszewkuchni.pl

Mięso mielone nie jest bardzo popularne w zupach. Jednak w tej odsłonie wypada całkiem nieźle. Połączenie z porem sprawia, że cała zupa zyskuje charakteru i oryginalności.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Por, cebulę i czosnek drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy mięso mielone. Obsmażamy, mieszając ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy por z cebulą i czosnkiem i obsmażamy kolejne 5 minut. Całość przenosimy do garnka.

Krok 2
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do garnka. Wlewamy bulion warzywny, dodajemy natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dusimy ok. 20 minut.

Krok 3
Dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy.

Składniki:

  • - 4 pory
  • - 300 g mięsa mielonego z kurczaka
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 4 łyżki masła Łaciate
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciata 18%
  • - 1 natka pietruszki