Zupa z tuńczykiem

Zupa z tuńczykiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zupa z tuńczykiem to rewelacyjne danie na niecodzienny obiad. Przepis na zupę z tuńczykiem nie jest skomplikowany. Charakteru nadaje zupie chrupiący seler naciowy.

Danie: Zupy, Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler,

Przygotowanie

Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy.

Krok 2
Seler naciowy kroimy na mniejsze fragmenty. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na mniejsze części. Marchewkę kroimy w kostkę o średniej wielkości. Tuńczyka z puszki odsączamy z oleju. Papryki myjemy i kroimy w kostkę.

Krok 3
Gotujemy bulion wołowy, następnie dodajemy cebulę, czosnek, papryki i seler naciowy. Mieszamy. Następnie dodajemy tuńczyka i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy przez 15 minut.

Krok 4 
Na koniec dodajemy ziemniaki, marchew i mieszamy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Krok 5
Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 1½ l naturalnego bulionu wołowego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 3 ziemniaki
  • 1 seler naciowy
  • 2 marchewki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 natka pietruszki