Żurek wrocławski

Żurek wrocławski

Autor: Kamila O

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu.

Krok 2
Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, wędliną pokrojoną w paseczki i żurem, chwile pogotować, dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku.

Krok 3
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • 6-8 pieczarek
  • 2 cebule
  • ⅔ szkl. śmietany Łaciata 18%
  • Tłuszcz
  • 10 dag szynki gotowanej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • Żur kiszony z żytniej mąki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Dodatkowo:

  • Ziemniaki
  • Słonina