Babeczki bananowe

Babeczki bananowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 16

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę, cukier, proszek i sodę łączymy w jednym naczyniu. Dojrzałe banany obieramy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, olej, mleko, kakao i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia.

Krok 2
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami lub papierem do pieczenia. Wypełniamy foremki pozostawiając trochę miejsca na wyrośniecie. Na wierzch każdej babeczki układamy po plasterku banana lekko dociskając.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 30 min. Sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia. Wyciągamy z foremek i oprószamy cukrem pudrem.

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 1/2 szklanki cukru drobnego
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1/2 łyżeczki sody
  • - 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • - 1 szklanka mleka Łaciate
  • - 1/2 szklanki oleju
  • - 1 duże jajko
  • - 2 przejrzałe banany
  • - 1 średnio dojrzały banan do dekoracji
  • - 1 łyżka kremu czekoladowego
  • - szczypta soli