Babeczki dyniowo-pomarańczowe

Babeczki dyniowo-pomarańczowe

Autor: Mariola Łukasz

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Krok 1
Mieszamy suche składniki: mąkę z proszkiem i sodą oraz cynamonem.

Krok 2
Cukier z jajkami i cukrem waniliowym ubić mikserem na gładko.

Krok 3
Do dyni dodać olej, maślankę a także skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Krok 4
Do powstałej masy dodać mąkę i również wymieszać.

Krok 5
Piec w papilotkach i formie na muffinki ok.20 min w 180 stopniach. Smacznego.

Ciasto

  • 225 gram mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 125 ml maślanka Mrągowska
  • 80 ml oleju
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50 g czekolady mlecznej