Babka z malinami i ubitą śmietanką

Babka z malinami i ubitą śmietanką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przepis na prostą babkę, Potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Maliny możesz zastąpić dowolnymi owocami.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 170°C.

Krok 2
Masło rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier oraz kolejno po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy. Wrzucamy połowę malin i mieszamy delikatnie łopatką.

Krok 3
Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut.

Krok 4
Przygotowujemy masę śmietankową: Śmietankę Łaciatą ubijamy, dosładzamy cukrem pudrem.

Krok 5
Po ostygnięciu babki dekorujemy ja ubitą śmietanką Łaciatą i malinami.

Wskazówki

Pamiętaj, aby dobrze schłodzić śmietankę przed ubijaniem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g malin
  • 1 kubek Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru