Babka żurawinowa

Babka żurawinowa

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Jajka ucieramy z cukrem na puch i dodajemy ciągle ucierając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy suche budynie, a na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej. Do ciasta dodajemy żurawinę, mieszamy i wykładamy do formy silikonowej. Ciasto pieczemy 50 minut w 175-180 stopni C. Po ostudzeniu babkę dekorujemy według własnego uznania.

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 kisiele żurawinowe,
  • 6 sztuk jajek,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny