Do miski wykruszam drożdże dodaję 135 ml letniej wody, przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sol i całość wyrabiam mikserem albo ręką aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i dzielę na pięć części. Formuję bagietki na długość blaszki u mnie 35 cm, układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Ostrym nożykiem robię nacięcia w kilku miejscach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni i piekę 10 minut po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę kolejne 15 minut.
Danie: Śniadanie,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Krok 1
Do miski wykruszyć drożdże, dodać 135 ml letniej wody, przesiać mąkę, dodać zaczyn, sól i całość wyrabiać mikserem albo ręką, aż ciasto będzie elastyczne. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2
Ciasto wyłożyć na deskę podsypaną mąką i podzielić na pięć części. Uformować bagietki na długość blaszki 35 cm, ułożyć na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3
Ostrym nożykiem zrobić nacięcia w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 250°C i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę na 180°C i piec kolejne 15 minut.