Bajgle z mozzarellą, pomidorkami i pesto

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

- 500 g mąki pszennej chlebowej

- 300 ml wody przegotowanej

- 7 g suchych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżka cukru

- 1 żółtko

- sezam jasny do posypania

Dodatki:

- 4 pomidorki koktajlowe

- 6-8 plastrów mozzarelli

- 2 garście rukoli

- 2 łyżeczki pesto bazyliowego

Przygotowanie

Krok 1

  • Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Dobrze je mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość więc zostawiamy je na około 1,5 godziny.

Krok 2

  • Po ustalonym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formułujemy kulę i robimy otwór palcem (ok 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok 35 minut.

Krok 3

  • Nagrzewamy piekarnik 200 stopni C. Gotujemy w garnku ok 2 litry wody, dodajemy cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia (aby się osuszyły).

Krok 4

  • Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bagle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca.

Krok 5

  • Pomidorki myjemy i osuszamy. Kroimy je w plastry. Następnie przepołowione bajgle smarujemy odrobiną masła. Kładziemy garść rukoli, plastry mozzarelli. Następnie plastry pomidora i po łyżeczce pesto. Podajemy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0