Bajgle z mozzarellą, pomidorkami i pesto

Bajgle to pyszne bułeczki, które możemy sami przygotować w domu. Są chrupiące i zasmakują każdemu. W tym wykonaniu przeniosą Cię do Włoch.

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej chlebowej
  • - 300 ml wody przegotowanej
  • - 7 g suchych drożdży
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 żółtko
  • - sezam jasny do posypania

Dodatki:

  • - 4 pomidorki koktajlowe
  • - 6-8 plastrów mozzarelli
  • - 2 garście rukoli
  • - 2 łyżeczki pesto bazyliowego

Przygotowanie

Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Dobrze je mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość więc zostawiamy je na około 1,5 godziny.

Krok 2
Po ustalonym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formułujemy kulę i robimy otwór palcem (ok 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok 35 minut.

Krok 3
Nagrzewamy piekarnik 200 stopni C. Gotujemy w garnku ok 2 litry wody, dodajemy cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia (aby się osuszyły).

Krok 4 
Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bagle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca.

Krok 5
Pomidorki myjemy i osuszamy. Kroimy je w plastry. Następnie przepołowione bajgle smarujemy odrobiną masła. Kładziemy garść rukoli, plastry mozzarelli. Następnie plastry pomidora i po łyżeczce pesto. Podajemy.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.