Bakłażan zapiekany z kuskusem, kalarepą, chilli i mozzarellą

Bakłażan zapiekany z kuskusem, kalarepą, chilli i mozzarellą

Autor: Ania321

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Bakłażana dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i ponacinać miąższ, skropić oliwą. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wydrążyć miąższ za pomocą łyżki.

Krok 2
Kuskus wsypać do miseczki. Zalać połową szklanki wrzącej wody i zostawić na 5 minut.

Krok 3
Przygotować składniki - pomidora i kalarepkę pokroić w kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać.

Krok 4
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kalarepę oraz chilli, dusić około 15 minut.

Krok 5
Dodać kuskus, pomidora i miąższ bakłażana. Przyprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut.

Krok 6
Nałożyć farsz do bakłażana. Na wierzchu ułożyć plastry mozarelli. Piec 15 minut temperaturze 180°C.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • ½ szkl. kuskusu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ młodej kalarepki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 kula mozzarelli
  • Sól
  • Pieprz