Bastani - lody szafranowe z różą

Bastani - lody szafranowe z różą

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Deser,

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Namocz szafran w ciepłym mleku, aby wydobyć z niego aromat.

Krok 2
Ubij mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę.

Krok 3
W rondelku podgrzej śmietankę z mlekiem. Dodaj żółtka, a następnie szafran. Wymieszaj.

Krok 4
Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy.

Krok 5
Dodaj wodę różaną i ekstrakt. Wymieszaj. Po ostudzeniu pozostaw na noc w zamrażalniku. Co jakiś czas warto przemieszać masę, aby nie powstały w niej grudki.

Krok 6
Przed podaniem posyp borówkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Składniki:

  • 480 ml śmietany Łaciata 18%
  • 240 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • borówki