Beza

Beza

Autor: Pineska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder, mąkę i na koniec ocet. Ubitą masę bezową (powinna świecić) wykładamy na papier do pieczenia tworząc dwa krążki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę. Bezy pozostawiamy do wyschnięcia. Bitą śmietanę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Następnie dodajemy mascarpone i na koniec śmietan fix. ¾ kremu wykładamy na blat bezy i przykrywamy drugim i wykładamy resztę kremu. Na wierzch ciasta wykładamy owoce granatu.

Deser

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 opakowania śmietanki kremówki 36% Łaciat
  • 2 opakowania mascarpone
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 1 owoc granatu