Beza malinowo jeżynowa

Beza malinowo jeżynowa

Autor: Magdalena Kaczmarek

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Beza
Białka wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następną porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i mieszam.


Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, wykładam bezę i formuję kopiec. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C góra dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120°C i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę.

Sos jeżynowy
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję, aż zmiękną. Przecieram przez sitko.


Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia do lodówki.Odlewam kilka łyżek do polania bezy. To samo robię z malinami.

Krem
Szklankę śmietany przelewam do misy, dodaję galaretkę jeżynową i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki, aż stężeje.


Pól szklanki śmietany przelewam do miski, dodaję galaretkę malinową i ubijam mikserem. Wstawiam do lodówki.


Kremy przekładam do rękawa cukierniczego (można dwa razem) i dekoruje nim kremem. Układam, maliny, jeżyny, mięte. Polewam galaretką jeżynową.

Beza:

  • ⅔ szklanki białek
  • 210 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Sos jeżynowy:

  • 30 dag jeżyn
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciata 36%
  • 1.łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sos malinowy:

  • 20 dag malin
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciata 36%

Do dekoracji:

  • Maliny, jeżyny, mięta