Biszkopt z jabłkami i galaretką

Biszkopt z jabłkami i galaretką

Autor: Śnieżynka

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2.5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek) Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( taką z piekarnika). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić, przekroić na pół. Na 1 biszkopt wyłożyć 2/3 tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2,5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek).

Krok 2
Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.

Krok 3
Żółtka oddzielić od białek.

Krok 4
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

Krok 5
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.

Krok 6
Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (taką z piekarnika). Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut.

Krok 7
Upieczone ostudzić, przekroić na pół. Na 1 biszkopt wyłożyć ⅔ tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki:

  • 6 jajek
  • ⅔ szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2,5 szkl. wody