Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers

Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers

Autor: bietka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 2
Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Krok 3
Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

Krok 4
Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.

Krok 5
Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkową kajmakową.

Krok 6
Masę kajmakową polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka,
  • 25 dkg margaryny

Dodatkowo

  • 300 gram orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 1 mleczna czekolada