Brzoskwiniowe z budyniem

Brzoskwiniowe z budyniem

Autor: Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Ciasto :
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać cukier, żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki masło, dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki formy. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.

Budyń
Do garnka wlać 3 szkl. mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na brzoskwinie. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175°C na około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 g masła Łaciate
  • 4 szkl. pełne mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 12 %
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 4 szkl. mleka
  • 3 opak. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 0,5 szkl. cukru

Dodatkowo :

  • 1 puszka brzoskwiń