Budyń z tapioki z truskawkami

Budyń z tapioki z truskawkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne i słodkie śniadanie nie tylko dla dzieci. Tapioka staje się coraz bardziej popularna, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także dlatego, iż jest bardzo smaczna.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Truskawki,

Przygotowanie

Krok 1
Tapiokę sypiemy do miski, zalewamy wodą. Następnie przykrywamy miskę i wkładamy na noc do lodówki.

Krok 2
Rano przekładamy tapiokę do garnka, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy. Grzejemy na małym ogniu i mieszamy dosyć często. Podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy cukier. Następnie gotujemy do momentu, aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste. Następnie zdejmujemy z ognia o przykrywamy. Czekamy 15 minut.

Krok 3
W trakcie gdy tapioka stygnie. Myjemy truskawki. Usuwamy szypułki. Możemy je pokroić.

Krok 4
Przekładamy do miseczek i dodajemy truskawki.

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka tapioki
  • 2,5 szklanki wody
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka cukru lub do smaku