Cannelloni z ricottą

Cannelloni z ricottą

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wegetariańska wersja cannelloni z ricottą. Szybkie i proste wykonanie. Włoskie danie idealnie sprawdzi się na kolację.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 200 ˚C.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni smażymy szpinak z dodatkiem masła. Następnie przekładamy całość do miski i łączymy z ricottą. Doprawiamy farsz sola i pieprzem. Faszerujemy rurki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem.

Krok 3
Pieczemy 25 minut

Wskazówki

Podajemy np. ze świeżymi listkami bazylii oraz dodatkową porcją parmezanu.

Składniki:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g szpinaku
  • 200 g ricotty
  • 150 g parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml sosu beszamelowego