Chleb z rodzynkami

Chleb z rodzynkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszny wypiek na śniadanie lub słodki podwieczorek. Domowy chleb jest prosty w przygotowaniu i na pewno zasmakuje Twoim domownikom.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C. Przygotowujemy formę w kształcie prostokąta.

Krok 2
Wodę podgrzewam i do gorącej wody wrzucam drożdże. Rozpuszczone umieszczam w wysokiej misce. Następnie po kolei dodaję porcjami składniki i mieszam wszytko za pomocą łyżki.

Krok 3
Przygotowane ciasto okrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, umieszczamy je w formie.

Krok 4
Pieczemy 1 godzinę.

Składniki:

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 500 ml przegotowanej wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek