Ciastka francuskie z serem i gruszką

Ciastka francuskie z serem i gruszką

Autor: Ania321

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.

Krok 2
Dodać jajko, cukier brązowy oraz cynamon. Wymieszać.

Krok 3
Ciasto francuskie pokroić na 8 równych prostokątów. Na czterech z nich wyciąć pośrodku kółka (można użyć do tego szklanki).

Krok 4
Nałożyć po dwie łyżki nadzienia na ciasto, przykryć ciastem z wycięciami. Docisnąć i skleić brzegi.

Krok 5
Gruszki obrać, pokroić na cienkie cząstki. Ułożyć je na serze.

Krok 6
Piec przez 15 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 190°C.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 200 g sera białego półtłustego