ciasto biszkotowe z masa smietankowo  kokosowa

ciasto biszkotowe z masa smietankowo kokosowa

Autor: mileneczka5

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
1.Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut.Po przestudzeniu przekroic na połowę. 2. Biszkopt kakaowy Przygotowac podobnie jak biszkopt jasny pamietając o dodaniu kakao .. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka)/ Po przestudzeniu sciać wierzch . 3 Masa śmietankowa z kokosowymi wiórkami : Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodać płynną, lecz przestudzoną czekoladę – zmiksowac. . Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszac. 4. Na połowie biszkotu rozprowadzic czesc masy , przykryc ciemnym biszkoptem i rozrowadzic mase.Nastepnie przykryc pozostała połowa jasnego biszkoptu, rozrowadzic ciemno mase , oprózyc wiórkami, schłodzic. Smacznego:)

  • 1. Biszkopt jasny:,
  • 6 jajek,
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej,
  • 6 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2. Biszkopt kakaowy :,
  • 2 jajka,
  • 4 łyzki cukru,
  • 2 pełne łyzki mąki pszennej,
  • 1\2 łyzki mąki ziemniaczanej,
  • 1, i 1\2 łyzki kakao,
  • 3 .Masa śmietankowo - kokosowa:,
  • 500 ml śmietany 30% łaciatej,
  • 300 g sera mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • 150 g białej czekolady,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • oraz wiórka do posypania na wierzch